Geen leven zonder vriendschap : over mensen met een ernstige beperking - Reinders, Hans, ....- (Zoetermeer : Meinema, 2010)
De aanleiding voor dit boek was voor de auteur (hoogleraar ethiek aan de VU te Amsterdam) zijn ontmoeting met het toen tienjarige meisje Kelly. Ze had een zeer ernstige verstandelijke beperking. In het boek stelt Reinders de fundamentele vraag naar de betekenis van het mens-zijn en voert hij een pleidooi om anders te kijken naar mensen met een verstandelijke beperking. Het gaat hier om mensen die niet of nauwelijks vorm aan het in de westerse cultuur zo belangrijke term 'zelf' kunnen geven: 'zelf willen, zelf kunnen en zelf doen'. Zijn zulke mensen tweederangs of minderwaardig? Reinders betoogt indrukwekkend en helder dat om mens te zijn, het betekent dat je aan geen enkele voorwaarde hoeft te voldoen. In onze traditie, taalgebruik en gedrag zijn we vaak bezig anderen uit te sluiten. Er is echter een consequente manier, een weg van denken en doen mogelijk, namelijk dat mens-zijn iedereen insluit: geen leven zonder vriendschap! Een verhelderend en volstrekt duidelijk verhaal over menselijke ethiek. © NBD Biblion
Pleidooi om anders te kijken naar en om te gaan met mensen met een verstandelijke handicap.
Keywords: Antroposofie