Broers -en zussenboek : voor & door brussen met een bijzondere broer of zus - Van Dijken, Anjet, ....- (Houten : LannooCampus, 2013)
Een 'brus' is iemand die een broer of zus heeft met een handicap, (chronische) ziekte of stoornis. Het woord is samengesteld uit de begin- en eindletters van broer en zus. Aan de hand van negen thema's vertellen 36 brussen tussen de 6 en 69 jaar over hun leven met een broer of zus met een handicap, ziekte of stoornis. De thema's zijn onder meer samen dingen doen, omgaan met zijn/haar 'andere' gedrag, tijd hebben voor jezelf, aanvaarden dat je broer of zus zo is, bezorgd zijn om je broer of zus, en vreemde reacties aankunnen. De brussen komen aan het woord via Skype (kinderen) en via een Facebookgroep (tieners en twintigers). Verder vertellen negen volwassen brussen (onder wie acteur Barry Atsma) hun levensverhaal. Met columns van de auteur, tips voor ouders en overzichten van boeken, films en websites. De auteur (1976), een freelance journaliste, is zelf brus van een oudere broer met een visuele en verstandelijke handicap. Rijk geïllustreerd met foto's en tekeningen. Zie ook www.brussenboek.nl. Een prettig leesbaar boek, een aanrader voor iedere brus. Ook voor ouders en andere geïnteresseerden. Vanaf ca. 15 jaar. © NBD Biblion
Jongeren, kinderen en volwassenen vertellen over hun leven met een broer of zus met een handicap, ziekte en/of stoornis. Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 15 jaar.
Keywords: Handicaps