Eigenhandig - Lapper, Alison, ....- (Houten : Van Holkema & Warendorf, 2006)
Alison Lapper werd in 1965 geboren met een zware lichamelijke handicap. Ze lijdt aan focomelie. In gewone-mensentaal: ze heeft geen armen, geen knieën en haar dijbenen gaan gewoon over in haar voeten. Alison wordt verstoten door haar moeder en komt in een kindertehuis terecht. Pas als ze vier jaar is, neemt een maatschappelijk werkster contact op met haar inmiddels hertrouwde moeder en ontmoeten moeder en dochter elkaar opnieuw. Maar zonder begeleiding of professioneel advies is haar moeder er nooit in geslaagd met Alisons handicap in het reine te komen. En dat heeft zo zijn gevolgen voor de hereniging: telkens als haar moeder naar haar kijkt, liggen er teleurstelling, woede en walging in haar blik. Alison beschrijft op een indringende manier over die moeilijke verhouding met haar moeder, die een kind met een handicap niet kon accepteren. Gelukkig heeft ze veel steun aan haar zus Vanessa, die netgefascineerd en vertederd is door Alison en haar met bescherming, liefde en warmte omringt.
Egodocument van een Britse vrouw die lijdt aan focomelie, waardoor ze werd geboren zonder armen en zonder kniee͏̈n, maar die door haar wilskracht, doorzettingsvermogen en levenslust met haar handicap weet te leven.
Keywords: Lichamelijk gehandicapten