Werken aan een inclusieve samenleving : goede praktijken - Bolsenbroek, Anouk, ....-; Van Houten, Douwe, ....- (Amsterdam : Nelissen, 2010)
Inclusie is een begrip dat regelmatig opduikt. De contexten zijn divers: van sociaal-artistieke projecten tot het integratiebeleid voor migranten. De inclusiegedachte is gegroeid in de jaren zeventig van vorige eeuw. Voorbeelden van inclusief denken vind je in Europa, Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland. Mike Oliver, een hoogleraar Disability Studies uit Groot-Brittannië, heeft de onderliggende basisfilosofie beschreven. Mensen die ‘anders' zijn, botsen op vele muren. Jan, een man met een fysieke handicap bv. kan moeilijkheden ondervinden om het openbaar vervoer te gebruiken. Door de verminderde toegang tot sociale instituties en de arbeidsmarkt wordt al snel aangenomen dat Jan niet kan functioneren in de normale samenleving. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van uitsluiting. Mensen met beperkingen zijn door hun aparte woon-, werk- en onderwijsvoorzieningen niet zichtbaar in de samenleving. Daardoor heeft de samenleving niet geleerd om rekening te houden met hun specifieke behoeften en geen beeld van hun kwaliteiten.
Pleidooi voor een samenleving waaraan ieder ongeacht achtergrond of beperking kan deelnemen.
Keywords: Inclusieve samenleving