De draad tussen cliënt en begeleider : de emotionele ontwikkeling als inspiratiebron in de begeleiding van mensen met een verstandelijke handicap - Vignero, Gerrit, ....- (Antwerpen : Garant, 2011)
De auteur (orthopedagoog) beschrijft in tien hoofdstukken een methode voor de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking, die zich met name baseert op de ontwikkelingspsychologie. Het is voor begeleiders (en bijvoorbeeld ouders) van groot belang, vast te kunnen stellen (met behulp van een begrippenkader) in welke fase van emotionele ontwikkeling zich hun cliënt (kind) bevindt. Zo is het mogelijk een vertaalslag te maken naar het eigen handelen als optimaliseren van het begeleiden. De auteur, die zich vooral laat inspireren door het werk van Jaques Heijkoop en Anton Došen, kiest 'de draad' als een metafoor voor het groeien van de verbinding van verschillende ontwikkelingsstappen bij mensen met een verstandelijke beperking. De methode vormt beslist een vernieuwende begeleidingsvorm die om een verruimd denkkader vraagt. Zij vergt tevens een zorgvuldige introductie en geduld en zorgvuldigheid bij de uitvoerenden. Lay-out en vooral het taalgebruik hadden gebruiksvriendelijker gekund. Bevat kaders, afbeeldingen in zwart-wit en een literatuurlijst. Een studie- en nascholingsboek voor agogische opleidingen en de begeleidingspraktijk van mensen met een verstandelijke beperking. © NBD Biblion
Keywords: Mentaal gehandicapten -- Hulpverlening