De kunst van het zorgen : over verbinding in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking - Wuertz, Karen, ....-; Reinders, Hans, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
N de reguliere zorg overheerst de nood om de kwaliteit van de zorg om te zetten in kwantificeerbare uitkomsten. Zoals in alle bedrijven wordt ook hier productie vooropgezet en wordt minder aandacht besteed aan de beroepseer van de professionals, waardoor het risico bestaat dat zij hun persoonlijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid verliezen. De praktische betekenis van intermenselijke verhoudingen is echter moeilijk vast te leggen. We willen niet dat het kwaliteitsysteem van de zorg van zoiets subjectiefs en toevalligs afhangt als een goede band tussen de cliënt en de zorgverlener. Toch denkt men daar binnen de antroposofische strekking (Rudolf Steiner) anders over. De kunst van het zorgen: over verbinding in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking doet verslag van een onderzoek in een antroposofische instelling in Rotterdam, dat werd uitgevoerd en neergeschreven door antropologe Karen Wuertz en hoogleraar ethiek Hans Reinders (beide verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam). In de studie wordt de betekeniswereld van de antroposofische zorg onderzocht, met vooral oog voor de praktische betekenis van de verbinding tussen professionele zorgverleners en hun cliënten.
Keywords: Mentaal gehandicapten -- Hulpverlening