Gewoon leven met ongewone handicaps : effectief begeleiden van mensen met een verstandelijke handicap met de B2-methodiek - De Bode, Cor, ....-; Bom, Hans, ....- (Soest : Nelissen, 2008)
Een boek voor begeleiders en ouders van mensen met een verstandelijke beperking. De auteurs beschrijven een door hen ontwikkelde methodiek om mensen met een verstandelijke beperking te begeleiden. De essentie van de methodiek is dat de cliënt wordt gezien als volwaardig mens en niet als een 'zorgobject'. Dit houdt onder meer in dat er nooit over, maar altijd met de cliënt wordt gepraat. De methodiek is opgebouwd uit twaalf uitgangspunten die richting geven aan het denken en handelen en die te vertalen zijn naar de praktijk van alledag. De auteurs behandelen in het boek eerst de uitgangspunten van hun methodiek, daarna lichten ze de twaalf uitgangspunten toe. Bij elk uitgangspunt vertellen ze waarom dit van belang is en hoe je het toe kunt passen. Steeds geven ze praktijkvoorbeelden. In de laatste hoofdstukken leggen ze uit hoe de methodiek in een instelling ingevoerd kan worden en geven ze antwoorden op veelgestelde vragen. Het boek besluit met een literatuurlijst. De auteurs, psycholoog, werken als systeemtherapeut. Beiden hebben ze ervaring in de psychiatrie en de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. © NBD Biblion
Keywords: Mentaal gehandicapten -- Hulpverlening