Rechten van cliënten met een verstandelijke beperking : basisboek voor begeleiders in de zorg - Frederiks, Brenda, ....-; Den Dulk, Loes, ....- (Barneveld : Nelissen, 2009)
Omdat mensen met een verstandelijke handicap zijn aangewezen op de zorg van anderen, wordt vaak vanzelfsprekend aangenomen dat zij in kwesties van behandeling en verzorging geen gesprekspartners zijn. In dit boek wordt uitgelegd en geïllustreerd dat dikwijls onterecht paternalisme en bevoogding voorkomen in situaties waarin de cliënt ook zelf actief had kunnen optreden. Het gaat bijvoorbeeld om het recht op informatie, het recht om zelf beslissingen te nemen, het recht op privacy en het recht om je eigen leven in te richten. In het boek worden veel praktijksituaties geschetst en besproken. Het is een pleidooi om mensen met een verstandelijke handicap die in instellingen leven, serieuzer te nemen als gesprekspartners, als vormgevers van hun eigen leven, als mensen ook die hun eigen fouten maken. De auteurs zien in dat er grenzen zijn en dat gehandicapten niet alleen rechten nodig hebben, maar ook bescherming. Een emancipatoir boek, bedoeld voor werkers in de zorg, een boek dat aanzet tot nadenken en ingesleten praktijken minder vanzelfsprekend maakt. Ook geschikt als discussieboek. Met een verklarende woordenlijst, afkortingenlijst en literatuuropgave. © NBD Biblion
Keywords: Gehandicapten ; recht