Gentle teaching : een weg van hoop voor mensen met bijzondere kwetsbaarheden - Van de Siepkamp, Pouwel, ....- (Soest : Nelissen, 2005)
De auteur heeft zich een groot gedeelte van zijn werkzaam leven met uiterste bewogenheid beziggehouden met mensen met een verstandelijke handicap met ernstige gedragsproblemen. De rode draad in dit boek is dan ook de ontwikkeling van veilige en warme relaties tussen begeleiders en cliënten. Hij ontwikkelde met dit doel het 'gentle teaching' als een leerproces, gericht op het ontwikkelen van een dialoog als 'companionship' (zich veilig voelen, zich met anderen verbonden voelen, zich geliefd voelen, genegenheid kunnen uiten). Vervolgens wordt het 'gentle teaching' vertaald naar de praktijk en de consequenties ervan goed inzichtelijk gemaakt voor de begeleiders. In een tijd met veel nadruk op beheersstrategieën en verzakelijking in diverse zorgsectoren vertolkt dit boek het 'bijna vergeten' belang van de relatieaspecten voor de levenskwaliteit van cliënten (met bijzondere kwetsbaarheden). Bevat onder meer bijlagen, werkschema's en kaders. © NBD Biblion
Beschrijving van een methode voor begeleiders van verstandelijk gehandicapten met ernstige gedragsproblemen om een veilige en hartelijke relatie met hun clie͏̈nten op te bouwen en in stand te houden.
Keywords: Mentaal gehandicapten -- Hulpverlening