Kwart over twee, maar ik wil niet : ongekende mogelijkheden voor autisten en geestelijk gehandicapten door stimulering van hun en ons brein - Besems, Thijs, ....-; Van Vugt, Gerry, ....- (Schiedam : Scriptum, 2008)
Het auteursechtpaar leidt een instituut voor psychotherapie dat zich met name richt op (begeleiders en behandelaars van) mensen met autisme en/of een verstandelijke beperking binnen het Duitse taalgebied. Vanuit de Gestalttherapie ontwikkelden zij op basis van hun veelvuldige en indringende ervaringen de zogenaamde Bentherapie (Basic Experience Network). Menselijke basiservaringen worden in herhalende bewegingen en koesterend lichamelijk contact vertaald en bieden daardoor aan de cliënt een veel veiliger ervaring met de hem of haar omgevende wereld. Dit wordt gestaafd met praktijkvoorbeelden. Deze op zich wel unieke methode wordt uiterst gedetailleerd en in een warme taal maar een met betrekking tot inhoud en vorm nogal verwarrende en ondoorzichtige wijze gepresenteerd. Het boek is slecht toegankelijk, want de indeling van de veel te lange hoofdstukken is vaak onlogisch. Hierdoor is het veelal moeilijk om de rode draad te blijven volgen. Bevat diverse illustraties en een uitgebreide literatuurlijst. Alleen voor vakspecialisten. © NBD Biblion
Beschrijving van een therapie om autisten en mensen met een verstandelijke beperking een veilige ervaring met hun omgeving te bezorgen door toepassing van herhalende bewegingen en koesterend lichamelijk contact.
Keywords: Autisme