Jan, een levensverhaal : over vastlopen, veerkracht en perspectieven in de zorg - Noordman, Nanny, ....- (Amsterdam : SWP, 2013)
In een chronologische opzet vertelt de moeder van een autistische jongen zijn levensverhaal, vanaf zijn geboorte tot zijn 47ste jaar, wanneer hij eindelijk in een liefdevolle omgeving naar vermogen kan functioneren. In zijn eerste negentien levensjaren was Jan al acht keer verhuisd, een keer met zijn ouders, en vanaf zijn achtste steeds in de instellingen waar hij werd geplaatst. Schrijnend is het om te lezen hoe Jan steeds weer door ontoereikende zorg, zware medicatie en gebrek aan dagactiviteiten vervalt in nog moeilijker gedrag, dat werd beantwoord met separeer, tot aan naakt op bed vastgebonden toe. Pas als hij veertig (!) jaar is, komt er een POP (persoonlijk ondersteuningsplan) en groeit Jan eindelijk uit tot een blije, 'normale' autist, die kan genieten van sport, uitstapjes en andere bezigheden, al blijft zijn gedrag soms onvoorspelbaar. Al begint dit verhaal in een tijd dat er over de zorg voor autisten anders werd gedacht, het is onbegrijpelijk dat niet eerder werd ingezien, hoe er met Jan moest worden gehandeld. Voor zorgbegeleiders en beleidsmakers een waardevol document. Met een aantal foto's in kleur en zwart-wit. © NBD Biblion
Levensverhaal van een ernstig autistische man, verteld door zijn moeder.
Keywords: Autisme