Ervaringsordening : mogelijkheden voor mensen met een verstandelijke handicap - Timmers-Huigens, Dorothea, 1942- (Maarssen : Elsevier Gezondheidszorg, 2005)
Mensen met een verstandelijke handicap hebben mogelijkheden. Hoewel de laatste jaren veel methodische vooruitgang is geboekt, is het niet altijd eenvoudig die mogelijkheden tot hun recht te laten komen. Voor de medewerkers in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap is het soms niet gemakkelijk aan te sluiten bij de mogelijkheden die er wél zijn, wanneer de mogelijkheden die er níét zijn nadrukkelijk meer aandacht lijken te vragen.. Belemmeringen in de mogelijkheden kunnen de vreugde die iemand kan beleven aan zijn mens-zijn behoorlijk inperken. Telkens zoeken naar de juiste aansluiting bij de mogelijkheden van een verstandelijk gehandicapte mens kan de werkvreugde bij de professionele zorgverleners doen afnemen. Ervaringsordening wil, uitgaande van een theoretisch model dat inmiddels meer dan dertig jaar praktisch bruikbaar is gebleken, de weg naar vreugde beleven mogelijk maken van zowel de zorgvrager als van de zorgverlener. De auteur schenkt daarbij vooral aandacht aan de praktische begeleiding van mensen met een verstandelijke handicap, die systematisch en methodisch kan worden afgestemd op de ervaringsordening van het kind of de volwassen verstandelijk gehandicapte medemens.
Keywords: Mentaal gehandicapten -- Hulpverlening