Lof der oppervlakkigheid : contact tussen mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking en buurtbewoners - Bredewold, Femmianne, ....- (Amsterdam : Van Gennep, 2014)
Als uitvloeisel van de vermaatschappelijking van de zorg voor mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking moeten burgers in de 'participatiesamenleving' meer zorg dragen voor elkaar, en met name voor mensen die extra zorg nodig hebben. Maar is de samenleving hierop toegerust? Hoe verloopt de integratie van zorgbehoevenden werkelijk? De centrale vraag in dit promotieonderzoek is: welke patronen van geven en ontvangen worden aangetroffen in contacten tussen mensen met een beperking en hun medeburgers? Daartoe werd – na uitvoerig literatuuronderzoek – veldonderzoek gedaan in twee buurten in Zwolle, waarbij gekeken werd naar de verschillende vormen van contact (wederkerigheid, liefdadigheid, uitbuiting en geen contact). Ook heeft de onderzoekster meegelopen in diverse wijkprojecten. De conclusies van het onderzoek zijn dat duurzame, warme relaties weinig voorkomen en dat lichte, oppervlakkige contacten beter lijken te passen bij mensen met een beperking. De aanbevelingen zijn dan ook gericht op dit soort positieve contacten. Voor beleidsmakers en andere betrokkenen. © NBD Biblion
Verslag van een onderzoek naar de sociale contacten en de zorg van medeburgers voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.
Keywords: Mentaal gehandicapten -- Integratie