'Iedereen gebruikt toch?' : verslaving bij mensen met een lichte verstandelijke beperking - Van der Nagel, Joanneke, ....-; Kiewik, Marion, ....-; Didden, Robert, ....- (Amsterdam : Boom, 2013)
Mensen met een licht verstandelijke beperking willen leven zoals iedereen leeft, en daar hoort ook het gebruik van genotsmiddelen bij. Iedereen gebruikt toch? is een antwoord dat je kunt verwachten van iemand die zijn gedrag goedpraat en ermee doorgaat, ook wanneer het besef er is dat de nadelen van het gedrag groter zijn dan de voordelen. Dat is meteen ook de definitie van verslaving. Binnen de huidige kijk op het fenomeen is verslaving veel meer dan een ongezond gewoontegedrag dat kan worden afgeleerd. Verslaving gaat gepaard met wijzigingen in hersenpatronen, die maken dat ‘afleren' moeilijk is. Deze visie heeft een aantal belangrijke consequenties die in dit boek vanuit verschillende perspectieven worden belicht: behandeling, ondersteuning, begeleiding, mate van inzet. Het wordt allemaal besproken en toegepast bij mensen met een lichtverstandelijke beperking. De effecten van verslaving zijn dezelfde voor mensen zonder verstandelijke beperkingen. Maar mensen met licht verstandelijke beperkingen hebben een aantal skills die, in tegenstelling tot de genormaliseerde groep, in meer of in mindere mate aanwezig zijn, zoals aanpassingsvermogen, sociaal netwerk, de mogelijkheid om gevolgen te overzien op langere termijn. Hierdoor is dit boek bijzonder bruikbaar voor mensen die actief zijn in de verslavingszorg. Het is een uitstekend en bij momenten zeer gedetailleerd naslagwerk van meer dan 360 pagina's. De auteurs beginnen met een beschrijving van wat een licht verstandelijke beperking is, met de kansen en bedreigingen en gaan in op een goede, op de cliënt afgestemde bejegening. Vervolgens wordt in veertien hoofdstukken, telkens ondersteund met herkenbare casussen, ingegaan op het signaleren en analyseren van gebruik, de behandeling, en ten slotte beleid en preventie.
Mensen met een lichte verstandelijke beperking zien het gebruik van tabak, alcohol en drugs vaak niet als een probleem. Ze willen een zo normaal mogelijk leven leiden en daar hoort het gebruik van deze genotmiddelen volgens hen bij. Hoe behandel je verslaving bij deze groep?
Keywords: Verslaving ; gehandicapten