De diep verstandelijk gehandicapte medemens - Van Houten, Wilte, ....- (Zoetermeer : Free Musketeers, 2012)
De auteur heeft dit boek geschreven om een beeld te geven van diep verstandelijk gehandicapten en van de wijze waarop zij de werkelijkheid lijken te beleven. Hij beschrijft allereerst wat de lichamelijke en psychische kenmerken van deze groep zijn. Vervolgens gaat hij in op oorzaken en het diagnosticeren van handicaps. De volgende hoofdstukken gaan achtereenvolgens over het functioneren op lichamelijk gebied (motoriek en waarneming), cognitief en sociaal-emotioneel gebied (hechting, sociaal functioneren en communicatie), probleemgedrag zoals zelfverwonding en eetstoornissen en de belevingswereld van de gehandicapte. In de laatste twee hoofdstukken gaat het over de zorg voor deze groep: belevingsgerichte en ontwikkelingsgerichte zorg en een aantal methodes, te weten Totale Communicatie, Gentle Teaching en snoezelen. De auteur is pedagoog en filosoof en werkt in het hbo met als specialisatie gehandicaptenzorg. Het boek is geschreven voor beroepskrachten, ouders van gehandicapten en vrijwilligers. Met literatuurlijst. © NBD Biblion
Beschrijving voor hulpverleners en familieleden van de belevingswereld van diep verstandelijk gehandicapten.
Keywords: Mentaal gehandicapten