Vrij : een jonge vrouw strijdt tegen onderdrukking - Méliane, Loubna, ....-; Cuny, Marie-Thérèse, ....- (Amsterdam : Arena, 2005)
Loubna Méliane vertelt in Vrij haar (nog korte) levensverhaal. Als Française van Marokkaanse origine is Loubna geboren en getogen in een buitenwijk van Dyon. Als ze zes is, verdwijnt haar moeder tijdens hun jaarlijkse vakantie in Marokko. Samen met haar vader, met wie ze het goed kan vinden, zorgt ze voor haar jongere broers en zusjes. Ook als haar vader hertrouwt en zij tiener wordt, blijft de verstandhouding goed. Vader is immers, rekening houdend met zijn Marokkaanse roots, ruimdenkend. Bepaalde zaken blijven echter taboe, zoals vriendjes hebben. Loubna's leven verandert dan ook drastisch als ze 18 is. Tijdens de afwezigheid van haar ouders wordt een afspraakje met haar vriendje ontdekt en is zij onmiddellijk een gevallen vrouw die de familie te schande maakt. Loubna's vader ziet dan ook geen andere mogelijkheid om de familie-eer te redden, dan zijn dochter uit te huwelijken aan een oudere Arabier. Het gedwongen huwelijk loopt op een fiasco uit en eindigt in een scheiding. Vanaf dat moment besluit Loubna om zich niet langer meer te onderwerpen maar te vechten. Dit doet ze door zich aan te sluiten bij de scholierenraad, waar ze al snel uitgroeit tot een kopstuk van manifestaties tijdens de Franse scholenstrijd. Loubna komt op tv en radio, doet interviews... Dit alles is voor haar nog maar het begin van haar strijd.
Autobiografie van een jonge Franse vrouw van Marokkaanse komaf, die strijdt tegen onderdrukking van vrouwen en discriminatie van migranten.
Keywords: Marokkaanse migranten ; Frankrijk