Allochtonia en autochtonia : twee werelden apart : jeugd over etnische identiteit, discriminatie en vriendschap - Mohebbi, Guity, ....- (Zoetermeer : Betelgeuze, 2008)
De Iraans-Nederlandse auteur, politicologe, werkzaam als 'programmamanager veiligheid' bij een gemeente, doet verslag van een onderzoek onder autochtone en allochtone jongeren naar hun beleving van de multiculturele samenleving. Met zeventig jongeren tussen 14 en 17 jaar van drie scholen in een middelgrote randstedelijke gemeente heeft zij diepte-interviews gehouden over etnische identiteit, discriminatie en vriendschap. De resultaten presenteert zij aan de hand van een groot aantal duidelijke en illustratieve citaten uit de interviews. Deze interviewfragmenten vormen dan ook het sterke punt van het boek. De nadere analyses van de interviews en de theorievorming er omheen zijn nogal uitvoerig en bieden, vergeleken met eerdere publicaties op dit gebied, weinig nieuwe inzichten. Dit neemt niet weg, dat het voor iedereen die zich bezighoudt met de multiculturele problematiek, interessant is te lezen hoe autochtone en allochtone jongeren over elkaar en over de multi-etnische samenleving denken en hoe zij dit verwoorden. © NBD Biblion
Resultaten van interviews met zeventig autochtone en allochtone jongeren over etnische identiteit, discriminatie en vriendschap.
Keywords: Migranten ; integratie ; Nederland