Licht en schaduw : vijftien vrouwen over leven en overleven - Ghorashi, Halleh, 1962-; Brinkgreve, Christien, 1949- (Amsterdam : VU, 2010)
Levensverhalen van vijftien in Nederland woonachtige vrouwen van wie het merendeel afkomstig is uit andere landen zoals Iran, Irak, Turkije, Marokko en Suriname. De levensverhalen kwamen tot stand tijdens de masterclass Levensverhalen van de Vrije Universiteit. Elk verhaal boeit op zijn eigen manier en geeft toegang tot een andere wereld. Het een is beeldend en poëtisch, het ander is kort en krachtig. Conclusie is dat cultuur en religie niet allesbepalend zijn, maar dat ook leeftijd, migratiegeschiedenis, sociaal-economische achtergrond en omgeving van groot belang zijn. Ook wordt het belang onderstreept van levensverhalen als bron van informatie en vorm van onderzoek. Bevat een uitvoerige proloog, een inleiding, een hoofdstuk met conclusies en een epiloog van de begeleiders, beiden hoogleraar op het terrein van de sociale wetenschappen. Een interessant boek met een actueel thema, namelijk de ervaringen van vrouwen afkomstig uit andere landen en een actuele werkvorm: steeds meer mensen proberen tegenwoordig hun levensverhaal op te tekenen. © NBD Biblion
Levensverhalen van vrouwen die in Nederland wonen, maar afkomstig zijn uit andere landen.
Keywords: Multicultureel samenleven