Dit is geen dakloze - Versteeg, Wytske, ....- (Rotterdam : Lemniscaat, 2008)
Wytske Versteeg is een jonge Nederlandse politicologe en schrijfster van verhalen en gedichten. Dit is geen dakloze schreef ze vanuit haar ervaring als vrijwilligster in een opvangcentrum voor daklozen. Het boek is geen bundel verhalen van daklozen, zoals er al zoveel zijn; de auteur spreekt de lezer rechtstreeks aan en onderzoekt de dakloze in elk van ons aan de hand van citaten uit de filosofie, sociologie en de literatuur. Tegelijk laat ze de lezer kritisch naar zichzelf kijken in verband met zijn houding tegenover daklozen. Welke beeldvorming hebben we over daklozen, in welke stereotypen denken we? Hebben we angst voor contact met daklozen? Hoe komt het dat wij ze vaak zien als hopeloze sukkels, als schuldigen, als eeuwig verslaafden en potentiële criminelen? Was die dakloze misschien vroeger leraar of piloot of ondernemer? Of luistert hij nog steeds graag naar Bach? Waarom stellen wij als mensen met een dak dergelijke vragen meestal niet? Het resultaat is een onderzoekend en bevragend boekje, dat bovendien vlot geschreven is. Een aanrader voor iedereen die naar zichzelf durft te kijken door de ogen van een dakloze. [Monika Triest]
Filosofisch essay over de beeldvorming omtrent daklozen bij de daklozen zelf, bij hulpverleners en bij anderen.
Keywords: Daklozen