Een thuis voor meer dan een dag : mythes, feiten en verhalen over thuisloosheid - Lescrauwaet, Danny, ....-; Cools, Bob, 1934- (Leuven : LannooCampus, 2014)
Meer dan 10 000 mensen zijn dakloos in Vlaanderen Wat zijn de nieuwe oorzaken van thuisloosheid? Waar falen de maatregelen om thuisloosheid te bestrijden? Welke alternatieve modellen en projecten zijn er? In Vlaanderen zijn er vandaag meer dan tienduizend dak- en thuislozen. Toch is thuisloosheid nog steeds moeilijk te vatten. Omdat de problematiek vaak en onterecht wordt aanzien als een beschamende ziekte van mensen die zichzelf niet kunnen helpen, dringt de realiteit ervan niet door tot de brede lagen van de samenleving. Op een beter begrip of beleidsverbeteringen blijft het dan ook wachten. Een thuis voor meer dan een dag brengt de huidige situatie van dak- en thuisloosheid in kaart. Vanuit persoonlijke verhalen, feiten en beschouwingen onderzoekt het boek de meest hardnekkige mythes. De auteurs kijken daarbij naar het verleden en tegelijkertijd zoeken ze naar verklaringen voor het fenomeen: foute beleidskeuzes, de globalisering, de wooncrisis... Met een blik op de toekomst formuleren ze kritische aanbevelingen voor een betere aanpak. In Een thuis voor meer dan een dag staan de ervaringen van experts, begeleiders en thuislozen centraal. Ze reiken elk vanuit hun invalshoek oplossingen aan, die helpen om de mythes te ontkrachten en dak- en thuisloosheid te bannen.
Keywords: Daklozen