Leven op straat : ontstaan, continuering en beëindiging van dakloosheid - Van Doorn, Lia (Cornelia), 1961- (Bussum : Coutinho, 2005)
Dit boek verschilt van de zovele andere over daklozen door het feit dat het een echt studieboek is. Het is gericht op alle hulpverleners die te maken krijgen met daklozen. De grote vragen zijn dan ook: hoe ontstaat dakloosheid, hoe wordt het gecontinueerd, en hoe wordt het beëindigd? Om deze vragen te beantwoorden heeft Lia Van Doorn 64 daklozen in en rond Utrecht gevolgd in de periode 1993-2000. Ze kijkt naar de externe en interne factoren die ten grondslag liggen aan deze drie fasen en illustreert deze met fragmenten uit de vele interviews die ze heeft gedaan met daklozen. Het boek is zeer schematisch opgebouwd: elk hoofdstuk begint met de vragen: 'Wat weet je aan het einde van dit hoofdstuk?' en eindigt met de logische vragen: 'Wat kunnen we concluderen en wat kunnen we doen?'. Op het einde worden alle conclusies en handelingstips nog eens netjes herhaald in een tabel, naast een kort literatuuroverzicht en een register. Daklozen worden hier niet louter gezien als slachtoffers van een sociale situatie, een familiale tegenslag of een verslaving. Ze hebben deels hun eigen lot in handen, maar er zijn heel veel factoren die hun dagelijks leven, hun gedrag en hun zelfperceptie beïnvloeden. De auteur maakt een onderscheid tussen recent daklozen en langdurig daklozen. Ze was zo eerlijk te kijken naar het controlerend en sanctionerend optreden van de overheid en van de hulpverleningsinstellingen, dat de laatste jaren duidelijk toegenomen is. Op een paar taalfouten na is deze uitgave degelijk verzorgd en beslist bruikbaar in de sector van de hulpverlening. De Vlaamse lezers moeten dan wel zelf de nodige vertaling doen naar de Vlaamse regelgeving en situaties. [Monika Triest]
Keywords: Daklozen