De radicale verliezer : over de psychologie van de zelfmoordterrorist - Enzensberger, Hans Magnus, 1929-2022; Meijerinck, Gerda (tra.), ....- (Leuven : Van Halewyck, 2006)
Na een theoretische uiteenzetting met de belangrijkste kenmerken van de radicale verliezer, die toepasbaar zijn op zowel 'shooters' als 'lone wolfs', gaat de auteur dieper in op jihadisten die bereid zijn zelfmoordaanslagen te plegen. In de geschiedenis zijn vele voorbeelden van deze personen te vinden, mensen die zich slachtoffer voelen van de omstandigheden en de schuld buiten zichzelf zoeken voor hun eigen situatie of die van gelijkgestemden. Kenmerkend zijn de woede en wraakzucht en het niet waarderen van hun eigen leven noch dat van anderen. De radicale verliezer zoekt naar een doel voor zijn daad, waarbij de dieperliggende grond het 'succes' van het Westen is en de 'mislukking' van de islamitische maatschappij. Vierhonderd jaar van stilstand (technologisch en cultureel) in de islamitische wereld wordt opgevat als vernedering en leidt tot zelfhaat en religieus superioriteitsgevoel. Een uitstekend essay dat de psychologie van de zelfmoordterrorist goed laat zien, maar waar geen oplossing voor te vinden is; radicale verliezers zijn van alle tijden en zullen ook in de toekomst blijven bestaan. Deze herdruk is uitgebreid met twee korte essays. © NBD Biblion
Keywords: Terrorisme