Freud is niet dood : het blijvend raadsel van het menselijk brein - Horgan, John, ....- (Amsterdam : Ambo, 2000)
De auteur, wetenschapsjournalist, verkende in 'Het einde van de wetenschap' (1996)* de grenzen van de exacte wetenschappen. In dit nieuwe boek gaat hij in op het raadsel van de menselijke geest en rekent hij af met de mythe dat het mogelijk zou zijn deze volledig wetenschappelijk te doorgronden. Dit doet hij op basis van bevindingen van deskundigen uit een breed scala aan vakgebieden, zoals psychotherapie, neurologie, psychiatrie en genetica. De beperkingen van de wetenschappelijke benadering van de menselijke geest worden geïllustreerd aan de hand van thema's als de achtergrond van psychische problemen, de werking van psychofarmaca, erfelijkheid van persoonskenmerken, psychoanalyse en andere vormen van psychotherapie, artificiële intelligentie en de evolutie van het menselijk brein. Steeds blijkt de wetenschappelijke benadering van dit weerbarstige onderzoeksobject te beperkt om aan de complexe werkelijkheid recht te doen. Een toegankelijk en plezierig leesbaar boek over fundamenten en beperkingen van onderzoek naar de menselijke psyche. © NBD Biblion
Bespreking van de beperkingen van de wetenschappelijke benadering van de menselijke geest.
Keywords: Cognitieve psychologie