Psychologie voor het dagelijks leven : Alfred Adlers Individualpsychologie - Bij de Vaate, Jaap, ....- (Amsterdam : SWP, 2004)
Adler is met Freud en Jung een van de pioniers van de moderne psychiatrie en wordt beschouwd als grondlegger van de praktische mensenkennis. De auteur, psycholoog en docent, bespreekt enkele kernbegrippen uit zijn psychologie (de individualpsychologie genoemd), waarbij vooral het minderwaardigheidscomplex dat ten grondslag zou liggen aan het ontstaan van psychosociale problematiek, aandacht krijgt. Centraal staat verder het 'levensplan' dat ervaringen en herinneringen stuurt en erop gericht is het gevoel van eigenwaarde te vergroten en dat in een psychotherapeutische behandeling volgens Adler via herinneringen en dromen wordt blootgelegd. Verder komen de verschillende vormen van psychosociale problematiek en de behandeling daarvan aan de orde, evenals Adlers visie op relaties, seksualiteit en gezin en zijn karakterleer. Een beknopt en helder overzicht van het enigszins ondergewaardeerde gedachtegoed van Adler, dat door de vele praktijkvoorbeelden geschikt is voor ieder die - professioneel of anderszins - geïnteresseerd is in de praktische psychologie. © NBD Biblion
Bespreking van het gedachtegoed van de Oostenrijkse psychiater (1870-1937).
Keywords: Individualpsychologie