Een geschiedenis van mijn zenuwen - Hustvedt, Siri, ....-; Lenting, Ineke (tra.), ....- (Amsterdam : De Bezige Bij, 2010)
In The Shaking Woman or a History of My Nerves gaat de Amerikaanse auteur Siri Hustvedt op zoek naar een verklaring voor een aandoening die haar treft sinds de dood van haar vader: een niet te controleren beven van haar lichaam, alleen haar hoofd trilt niet. Op de eerste pagina's vertelt Hustvedt hoe het beven in 2006 begon tijdens een herdenkingsplechtigheid voor haar vader. Het was voor de schrijfster geen bijzonder zwaar moment, maar al van bij de eerste zin begonnen haar ledematen te schudden: 'My arms flapped. My knees knocked. I shook as if I were having a seizure'. Wat volgt is een persoonlijk en erudiet verslag van haar fascinatie voor die bevende vrouw. Ze relateert het beven aan haar geschiedenis van [lees meer] migraineaanvallen, overgevoeligheid, hallucinaties en wat je mystieke gewaarwordingen kunt noemen, en vraagt zich af hoe ze die ervaringen een betekenis kan geven.
Persoonlijk relaas van een befaamde Amerikaanse publiciste naar de psychische en/of neurologische oorzaken van haar lichamelijke aandoening.
Keywords: Conversiestoornissen