Hysterie : psychoanalytische beschouwingen - Dirkx, J., ....-; Heuves, W., ....- (Amsterdam : Boom, 2008)
In deze bundel belichten zes psychoanalytici de huidige stand van zaken van de hysterie, het neurotisch ziektebeeld dat een belangrijke rol speelde in het ontstaan van de psychoanalyse, maar dat nu als diagnostische term in onbruik is geraakt. Wat begreep Freud precies onder hysterie (Stroeken) en wat is er honderd jaar later theoretisch en therapeutisch nog bruikbaar van het concept (Tilburg)? In haar centrale kenmerk, de lichamelijke veruitwendiging van onbewuste conflicten, lijkt de hysterie haar diagnostische eenheid van weleer te hebben verloren en nu verspreid te liggen over diverse psychische stoornissen (bv. eet-, seksuele en borderline persoonlijkheidsstoornissen). Er is aandacht voor de plaats van hysterie in de specifieke adolescentieproblematiek (De Rijdt), de interpersoonlijke dynamiek bij hysterie (Luymes), de rol van agressie (Draijer) en de invloed van de cultuur (Brinkgreve). Sommige bijdragen bevatten treffende klinische illustraties. Ondanks storende herhalingen een interessant en leesbaar boekje voor een breed professioneel publiek. © NBD Biblion
Keywords: Hysterie ; psychoanalyse