Freuds vergissing : de illusies van de psychoanalyse - Buekens, Filip, ....- (Baarn : UMCO, 2006)
Taalfilosoof Buekens dissecteert de wetenschappelijke status van de psychoanalyse in haar theoretische en therapeutische aanspraken. De psychoanalyse - van Freud én van al zijn latere collega's van de diverse scholen - is volgens hem pseudowetenschappelijk en pseudohermeneutisch. De door haar zogenoemde verklaarde fenomenen zijn slechts bij decreet bepaalde 'vastleggingen' die vervolgens in een opportunistisch gekozen context worden geplaatst waardoor ze altijd en overal toepasbaar en waar lijken. Freuds centrale vergissing is dat hij geloofde dat de door hemzelf gecreëerde pseudoinzichten empirische feiten waren. Vele van de reeds elders gepubliceerde kritiek op de psychoanalyse wordt hier nog eens samengebracht. De benadering van de psychoanalyse als een decreteringspraktijk is misschien interessant om verder te onderzoeken, maar wordt hier zo algemeen en ongenuanceerd - als bij decreet - geponeerd dat ze allerminst de dialoog opent. De psychoanalyse, die uiteraard niet vrijuit gaat, verdient een beter onderbouwde kritische bejegening. © NBD Biblion
Kritiek op de wetenschappelijke status van de psychoanalyse, die wordt verweten slechts illusoire inzichten in plaats van empirische feiten op te leveren.
Keywords: Psychoanalyse