Vergezichten : over transculturele psychoanalyse - Thys, Michel, ....-; Gomperts, Wouter, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
De samenstellers van dit boek geven het grif toe: de psychoanalyse ontstond in een bijzondere historische en sociaal-culturele context ? het Wenen van de vroege 20e eeuw en, ruimer, een hellenistische en joods-christelijke traditie ? en op zowel theoretisch als praktisch niveau draagt ze daar de sporen van. Meer dan een eeuw nadat Freud de eerste psychoanalytische geschriften publiek maakte, is de context grondig veranderd. De meerderheid van de patiënten is nog steeds vrouwelijk en hoog opgeleid, maar frequenter dan voorheen is hun achtergrond niet-westers en/of bestaat die uit een al dan niet conflictueuze mengvorm van culturen. De hedendaagse psychoanalyse kan zich dus niet aan de vraag onttrekken of haar klinische aanpak en conceptueel apparaat bruikbaar en adequaat is voor niet-westerse mensen, of voor wie een hulpvraag stelt vanuit een multiculturele voorgeschiedenis.
Artikelen over psychoanalyse voor patie͏̈nten met een niet-westerse of multiculturele achtergrond.
Keywords: Psychoanalyse