Op de plaats van de waarheid kan niet meer gesproken worden : de omkering van het goede in het kwade - Taccoen, Luc, ....- (Antwerpen : Garant, 2007)
De filosofie wordt gedreven door een verlangen naar waarheid. Eenvoudig is dat niet. Dagelijks stellen filosofen ? en andere wetenschappers ? vast dat ze zich kunnen vergissen. Wat is waarheid en waar kunnen we ze vinden? Het is een oude vraag die nog steeds actueel blijft. Luc Taccoen, filosoof en klinisch psycholoog, stelt dat het de mens verboden is om op de plaats van de waarheid te gaan staan. De mens is verplicht te leven in de paradox: fervent naar de waarheid te zoeken, maar zich nooit vestigen op de plaats van de waarheid. Wanneer de mens de waarheid meent te hebben gevonden, zal die in haar tegendeel omkeren tot macht, geweld of uitbuiting. Op de plaats van de waarheid wordt de waarheid een leugen. Het goede wordt dan vervormd tot kwaad, denk maar aan Adam en Eva, het drama van Oedipus of het verhaal van een tiran als Hitler. De hele geschiedenis van de filosofie werd met dit euvel geplaagd.
Filosofische verkenning van het karakter van de altijddurende zoektocht van de mens naar waarheid.
Keywords: Psychoanalyse ; ethiek