Handboek psychosynthese - Assagioli, Roberto, 1888-1974 (Utrecht : Servire, 2007)
De auteur was grondlegger van de psychotherapeutische benadering onder dezelfde naam en schreef daarover diverse boeken. In het onderhavige boek geeft de auteur een overzicht van de grondbeginselen, technieken en speciale toepassingen van zijn benadering. Belangrijke begrippen daarin zijn 'zelfverwerkelijking', 'identificatie met het Zelf' en 'disidentificatie'. Deze vorm van psychotherapie voert verder dan de benaderingen die in het academisch onderwijs gangbaar zijn; zij beoogt niet slechts een vorm van sociale aangepastheid en zelfredzaamheid, maar ook de ontwikkeling van het individu in de zin van werkelijk zichzelf worden, en omvat dan ook zingevingsaspecten en spiritualiteit. Psychosynthese wordt ook niet alleen maar toegepast bij 'patiënten' die met psychische ziekte of althans disharmonie kampen, maar ook als benadering voor persoonlijke en spirituele groei en zelfontwikkeling, eventueel uitlopend op een 'innerlijke wedergeboorte'. Tot de gebruikte technieken behoren onder meer visualisatie en geleide meditatie en uiteenlopende manieren om met symbolen te werken. Met literatuurlijst en namenregister; (internet)adressen; vrijwel geen illustraties. Een standaardwerk waarnaar altijd vraag zal zijn. © NBD Biblion
Beschrijving van een methode voor psychotherapie en spirituele bewustwording.
Keywords: Psychosynthese