Adam en Eva : het begin van de psychologie : kennismaken met de gedragsanalyse : over impulsiviteit, kennis als bron van lijden, vijgenbladeren en intimiteit, zelfbewuste duiven, pruimentaartjes en nog veel meer - De Groot, Francis, ....- (Antwerpen : Garant, 2011)
Deze publicatie gaat in op de wetenschappelijke psychologie, met haar theorieën over en experimenten bij zowel mensen als dieren. Meer bepaald biedt ze een kennismaking met de moderne gedragsanalyse of gedragspsychologie. Het verhaal van Adam en Eva wordt hierbij gehanteerd als kader. Uitspraken en gebeurtenissen in dat verhaal worden aangegrepen om de betreffende thema's te belichten vanuit de gedragsanalyse. Op deze manier maakt de lezer kennis met boeiende psychologische experimenten en theorieën. Het boek biedt een rijk palet aan onderwerpen en toont de breedte van het terrein waarop de gedragsanalyse actief is. Dit terrein gaat van arbeid en inspanning, creativiteit en impulsiviteit over schaamte, frustratie, abstract denken, moreel handelen en nieuwsgierigheid naar zelfbewustzijn, racisme en mystiek.
Keywords: Gedragspsychologie