Gaap! : de ontdekking van de geeuw - Seuntjens, Wolter, ....- (Eindhoven : De Boekenmakers, 2007)
Chasmologie is de wetenschap van de geeuw: een nog jonge wetenschap met de fysiologische en psychologische aspecten van het geeuwen en gapen als studieobject. In een zevental hoofdstukken wordt vanuit een tot dusver nog niet gebruikte erotisch-seksuele invalshoek het thema beschreven. Na een begripsomschrijving wordt ingegaan op de herkomst van de woorden geeuwen en gapen en op de psychologie ervan. Vervolgens wordt een uitstapje gemaakt naar de betekenis van gapen bij de dieren, een nadere verkenning van de lichamelijke processen die de geeuw veroorzaken en de betekenis van het gapen in de kunst. Tot slot wordt de conclusie getrokken dat er nog heel veel onbekend is over de geeuw. Mensen die geïnteresseerd zijn in geeuwen en gapen, kunnen met dit boek zeker nieuwe aspecten daarover ontdekken; het geheel komt door de gebrekkige bewijsvoering redelijk amateuristisch over. Met een aantal afbeeldingen in zwart-wit, twee katernen illustraties in kleur, een uitgebreide literatuuropgave en een register. © NBD Biblion
Inleiding tot de chasmologie, de wetenschap die de fysiologische en psychologische aspecten van het geeuwen en gapen als studieobject heeft.
Keywords: Geeuwen