Het mysterie van de reuk - Boon, Joke, ....- (Wormer : Inmerc, 2009)
In Het mysterie van de reuk legt Joke Boon haarfijn uit hoe het voelt om door het leven te gaan zonder reukvermogen. In het eerste hoofdstuk beschrijft ze hoe ze haar reukvermogen verloor als kind nadat haar amandelen verwijderd werden, en hoe ze van dokter naar dokter liep op zoek naar een verklaring voor dit plotse reukverlies. Soms blijkt het reukverlies ook voordelen te hebben, zeker als verpleegkundige. Zonder bezwaar geeft ze zwervers een schrobbeurt, en ook stervende patiënten ? die blijkbaar een bijzonder penetrante geur verspreiden ? helpt ze graag verder. Het volgende fragment illustreert pijnlijk gedetailleerd wat de gevolgen zijn als je echt niets ruikt. "Mijn armen glijden zeer gemakkelijk onder de patiënt. Ik voel iets plakkerigs. Als ik mijn armen na het draaien terugtrek, zijn ze tot boven de ellebogen helemaal bruin gekleurd." Ook de creatieve oplossingen die de schrijfster bedacht om haar reukverlies te compenseren, komen aan bod. Een van de talrijke voorbeelden hiervan is het schema dat ze uitvond om te weten hoelang een broek of een T-shirt gedragen kunnen worden. "Om tot minder was én een hanteerbaar schema te komen, heb ik een soort onderzoekje gehouden door aan veel verschillende mensen te vragen hoe lang zij hun kleren aanhouden voordat ze die in de was doen. Het viel mij op dat mannen het hiermee iets ruimer nemen. Vrouwen doen over het algemeen kleding sneller in de was dan mannen."
De schrijfster vertelt vanuit haar persoonlijke ervaring over de gevolgen van verlies van het reukvermogen.
Keywords: Reuk