In contact zijn : authentieke haptonomie, een andere kijk op hulpverlenen - Veldman, Frans R., ....- (Assen : Koninklijke Van Gorcum, 2004)
Haptonomie houdt zich bezig met de natuurlijke wetmatigheden, normen en condities van het Ð affectieve Ð intermenselijke contact en het gevoelsleven. Het psychotactiele contact en de beleving zijn daarbij kernelementen. De hulpverlening op haptonomische basis is gericht op het laten ontdekken van mogelijkheden tot zelfhulp en zelfordening door het aanspreken van de natuurlijke vermogens van de pati nt. Deze hebben, met name binnen de westerse samenleving, gaandeweg rudimentaire vormen aangenomen. In contact zijn is zo geschreven dat het de lezer als het ware terugvoert naar het daadwerkelijke ÔbelevenÕ, soms zelfs zo dat er een gevoel van herkenning ontstaat. De auteur streeft ernaar op wetenschappelijke en ervaringsgronden aan te tonen dat het psychotactiele contact met de hulpvrager van doorslaggevende betekenis kan zijn om hem of haar zelf tot een persoonlijk antwoord te laten komen, met de eigen authenticiteit als uitgangspunt. Sommige behandelaars hebben een voorsprong, omdat zij al meer gewend zijn aan een tactiele benadering. Anderen zullen een voorsprong hebben vanwege hun psycho-emotionele kennis en ervaring in de hulpverlening. Met dit boek wordt een brug geslagen tussen beide benaderingswijzen. De uitgave is in eerste instantie bestemd voor hulpverleners binnen de gezondheidszorg die ge nteresseerd zijn in de haptonomie en hierover meer te weten willen komen, maar eigenlijk zou iedere hulpverlener er zijn voordeel mee kunnen doen.
Keywords: Lichaamsgerichte therapie