SEL : sociaal-emotioneel leren als basis - Van Overveld, Kees, ....- (Zoetermeer : Pica / PelckmansPro, 2017)
Sociaal Emotioneel Leren (SEL) is het proces waarbij leerlingen noodzakelijke kennis, attituden en vaardigheden verwerven en leren toepassen om beter te worden in het omgaan met zichzelf en anderen. De auteur gebruikt vijf competenties van een internationaal instituut (CASEL) als uitgangspunt in dit hand- en studieboek, dat opgebouwd is uit drie delen: de theoretische achtergrond, uitwerking van de vijf competenties (onder andere: wat houden ze in, voorbeeldactiviteiten) en de fases van voorbereiding en implementatie voor scholen, inclusief samenwerking met ouders. Het overzichtelijk vormgegeven boek eindigt met bijlages, zoals de SEL-leerlijnen en een minicursus rond de SEL-competenties voor het team. De informatie wordt niet alleen inspirerend en toegankelijk geschreven, maar ademt ook veel enthousiasme en betrokkenheid uit. Het doel, beter omgaan met anderen en jezelf, zorgt voor een brede doelgroep binnen het regulier maar ook het speciaal (basis)onderwijs. De inhoud sluit aan bij de (gedrags)problematiek die actueel is door de ontwikkeling van passend onderwijs op genoemde scholen. © NBD Biblion
Hand- en studieboek over een methodiek voor sociaal-emotioneel leren, gericht op het basisonderwijs.
Keywords: Sociale vaardigheden ; kinderen