Denken over denken : wijsbegeerte voor psychologen - Adriaens, Pieter R., ....- (Kalmthout : PelckmansPro, 2017)
Wijsbegeerte is een verwarrende bezigheid. Filosofen zijn immers erg bedreven in het ondermijnen van onze dierbare zekerheden en vanzelfsprekendheden. Ze zijn steeds bereid een tegenstem te vertolken en zijn dol op tegenkanting, tegenvoorbeelden en tegenwerpingen. Maar verwarring is niet hun einddoel. De onzekerheid waarin ze ons achterlaten, moet ons aansporen op zoek te gaan naar betere argumenten, betere concepten en betere theorieën, zowel in het dagelijkse leven als in de wetenschappen. Dit handboek is een voorbeeld van die zoektocht. Het is in de eerste plaats een eigenzinnige inleiding tot de wijsbegeerte voor psychologen, maar het is ook relevant voor artsen en biomedische wetenschappers. Het handboek heeft een dubbele structuur. Enerzijds is er een historisch gedeelte, waarin vijf kopstukken uit de moderne wijsbegeerte de revue passeren: René Descartes, Friedrich Nietzsche, Charles Darwin, Sigmund Freud en Ludwig Wittgenstein. Anderzijds is er een thematisch gedeelte, waarin vijf thema's worden behandeld die aansluiten bij het gedachtegoed van die kopstukken: het probleem van lichaam en geest, de relatie tussen moraalfilosofie en morele psychologie, de aard en evolutie van de menselijke geest, de eigenheid van seksuele voorkeuren, en ten slotte de relatie tussen (psychische) ziekte en gezondheid. De inleiding van het boek maakt duidelijk dat niemand eigenlijk weet waar wijsbegeerte over gaat.
Keywords: Filosofie