Waarom vrouwen zich meer schamen dan mannen : over psychologie, criminaliteit en cultuur - Baneke, Joost (Josephus Johannes), 1951- (Amsterdam : Bakker, 2009)
Het empirisch-wetenschappelijk onderzoek naar schaamte heeft de laatste jaren een stevige vlucht genomen in de psychologie en de sociale wetenschappen. In negen hoofdstukken komen onder andere aan de orde: voorbeelden uit de klinische en forensische praktijk van de auteur (onder andere hoogleraar psychologie en forensisch psycholoog), gedachten van filosofen, historici en sociologen over schaamte, relevante theorieën over emoties, de positie van schaamte in de joodse en Griekse scheppingsverhalen, negentiende-eeuwse visies op vrouwen, mannen en wetenschap, de manier waarop schaamte zich ontwikkelt dankzij genetische aanleg en de invloed van opvoeding en cultuur. Pas in hoofdstuk acht komen psychologische en neurobiologische theorieën aan de orde die een verklaring geven voor het idee dat schaamte bij vrouwen meer voorkomt dan bij mannen. Een onderhoudende, multidisciplinaire, wetenschappelijk verkenning van het fenomeen schaamte. Bevat notenapparaat, personenregister en literatuurlijst. Interessant voor psychologen en sociale wetenschappers en studenten in deze disciplines. © NBD Biblion
Wetenschappelijke verkenning van het fenomeen schaamte.
Keywords: Schaamte