Geheimen : de psychologie van wat we niet vertellen - Wismeijer, Andreas, 1975-; Bots, Mirre, ....- (Amsterdam : Nieuw Amsterdam, 2009)
Aan de hand van interviews van journaliste Mirre Bots en diverse wetenschappelijke onderzoeken geeft Wismeijer (psycholoog en onderzoeker/docent Universiteit van Tilburg) een inkijk in de psychologie van datgene wat we niet vertellen. In zeven hoofdstukken behandelt hij onderwerpen zoals: welke geheimen zijn er, wie hebben geheimen, waarom hebben we geheimen en de psychologische en sociale gevolgen hiervan. Ook de voor- en nadelen van het delen van geheimen komen aan bod. De auteur onderzoekt tevens de relatie tussen persoonlijkheidsstructuur en het hebben van geheimen, gaat in op de technieken om deze te bewaren en vertelt over belastende en niet-belastende geheimen. Verhalen van ervaringsdeskundigen worden tussen de teksten door in lichtgrijze kaders afgedrukt. Met inhoudsopgave, inleiding, nawoord, register en literatuurlijst (voornamelijk Engelstalig). Dit onderzoeksgebied kent in de populairwetenschappelijke hoek nauwelijks (Nederlandstalige) publicaties. Gemakkelijk leesbaar en toegankelijk geschreven. © NBD Biblion
Studie over het hebben van geheimen, met aandacht voor de psychische en sociale gevolgen daarvan.
Keywords: Geheimen