Conflicten² : gids voor leven en samenleven - Grienberg, Mira, ....-; Goldratt, rami, ....-; Glatter, Gila, ....- (Leuven : Acco, 2008)
De 'Theory Of Constraints for Education' (TOCfE) biedt leraren een aantal tools om problemen en conflicten op te lossen in de klas. Aan de basis ligt de theorie van de belemmeringen, die de natuurkundige Eliyahu Goldratt ontwierp om knelpunten in productieprocessen en organisaties op te sporen, te analyseren en op te lossen. Goldratt schreef daarover verschillende boeken voor managers. De denk- en communicatiemiddelen van de TOCfE zijn grafisch vormgegeven modellen die helpen om gericht te kijken naar problemen, waardoor interpretatie, begrip en inzicht gemakkelijker worden. Het conflictdiagram verheldert conflictsituaties, gaande van een innerlijk conflict tot een onenigheid, een bewijsvoering of een keuze. Een belangrijk aspect van dit denkmiddel is de analyse van behoeften en waarden van personen, en van aannames die vaak onbewust gedaan worden. Dit boek wil leraren vertrouwd maken met de leerprocessen die doorlopen worden als ze het conflictdiagram aanbieden aan een leerling of zelf gebruiken. In het eerste deel worden de achtergronden van TOCfE besproken. Het tweede deel, het eigenlijke werkboek, laat stap voor stap zien op welke wijze de leraar deze denkprocessen kan aanbieden in dezelfde activiteit waarin hij de leerstof aanbiedt. Als leerlingen de leerstof doordenken met het conflictdiagram, zouden ze intenser beleven wat ze leren, beter onthouden, beter hoofd- en bijzaken kunnen onderscheiden en beter kunnen navertellen wat ze hebben geleerd. Dat zijn ambitieuze doelen, en het werkboek is alleszins handig voor gebruik in de praktijk. Het inleidende eerste deel is minder overtuigend, aangezien het geen helder beeld geeft van achtergronden en doelen van TOCfE. [Rik Belmans]
Analysemodel voor het oplossen van conflicten en problemen in het onderwijs, de opvoeding en de jeugdzorg.
Keywords: Conflicthantering