100% positivo : het geheim van optimisme - Bormans, Leo, 1954- (Tielt : Lannoo, 2009)
Voor hoeveel procent ben jij een optimist? Die vraag stelde Leo Bormans aan 2000 mensen. Hij kwam op een gemiddelde van 69 procent; 100 procent optimist lukt natuurlijk niet, maar Bormans wil met zijn boek toch een stijging van 10 procent bewerkstelligen. Hij wil aan de hand van tips en voorbeelden uit het gewone leven aantonen dat je optimisme kan leren. In het eerste deel vertrekt hij van zijn eigen leven. Hij bespreekt zijn onderzoek naar optimisme en de lancering van "de week van de goeiedag". Dat onderzoek leverde soms verrassende resultaten op. Vervolgens onderzoekt hij de persoonlijke leefwereld van de lezer, met vragen als "Hoe echt is je glimlach?", of vragen in verband met je werk, vrijwilligerswerk en je vrije tijd. Ook legt hij de nadruk op het gewone, en hij waarschuwt ervoor dat je wat de bladen je voorhouden, moet relativeren. Het gewone is goed genoeg en je moet je hoofd niet op hol laten brengen door nieuwe trends. Het plezier van een vriendschap is waardevoller dan bv. tv-kijken. Waar je woont en waar je werkt bepaalt eveneens heel sterk je geluk en optimisme. Je werkgever en collega's bepalen immers de sfeer en bijgevolg je humeur, zeker als er hervormingen moeten komen. Ga op zoek naar rust. In een bibliotheek vind je rust, maar ook miljoenen ideeën die dromen en misschien zelfs meer doen ontstaan. Lees eens poëzie. Je zal verbaasd zijn hoeveel energie je uit een vers haalt. Haast je niet altijd, tijdens het wachten kunnen er verrassende dingen gebeuren. In het laatste deel leert de auteur je de vier eigenschappen van een geluksmoment kennen. Uiteindelijk mag je geen passieve optimist zijn, maar moet je een actieve reiziger zijn. Optimisme is, met andere woorden, iets waaraan je continu moet werken.
Gids met aansporingen en adviezen voor een optimistische levenshouding.
Keywords: Zelfontplooiing