Het boek van de troost : met kinderen denken over afscheid & verlies, leven & geluk - Janssen, Kolet, 1955-; Jonkers, Rebekka, ....-; Eyckerman, Merel, ....- (Leuven : Davidsfonds/Infodok, 2007)
Dit boek laat kinderen op uiteenlopende manieren nadenken over verdriet en rouw. Aan de hand van interviews, poëzie en informatieve stukjes wordt ingegaan op allerlei soorten verdriet en de manieren om er mee om te gaan. Een eerste deel behandelt verlies in de brede betekenis van het woord, met onder meer aandacht voor heimwee en afscheid nemen. In het tweede deel wordt ingegaan op de dood en rouwverwerking, om vervolgens stil te staan bij de verschillende opvattingen over het leven na de dood. Daarna wordt aandacht besteed aan 'geluk en troost'. De lezer krijgt hier een genuanceerd antwoord op vragen als 'moet je slim zijn om gelukkig te worden?' en 'word je gelukkig als je ouder wordt of juist niet?' Het boek eindigt met vijf tips om gelukkig te zijn en een lijstje met eenvoudige dingen die troost kunnen bieden. Vrij volwassen aandoende lay-out, waarin de tekst is gedrukt in een erg klein lettertype. Dat alles wordt verlucht met citaten, getuigenissen van kinderen en gestileerde, soms paginagrote, illustraties in zwart-wit. Achteraan volgt een lijstje met boeken en websites. Een degelijk, informatief boek voor kinderen vanaf ca. 11 jaar, dat met veel empathie geschreven is. © NBD Biblion
Met hulp van vraaggesprekken met kinderen en enige gedichten wordt ingegaan op allerlei soorten verdriet en hoe je daar mee om kunt gaan. Met sfeervolle zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 11 jaar.
Keywords: Afscheid nemen