Het knuffelinstinct : over de essentiële rol van liefde en vriendschap in de evolutie van de mens - Taylor, Shelley E., 1946- (Amsterdam : Contact, 2004)
Mensen die niet bij goede vriendinnen terecht kunnen voor een begrijpend oor, hebben meer kans op allerhande gezondheidskwalen. Vriendschap is het goedkoopste medicijn ter wereld. Het klinkt als een pedante uitspraak uit een of ander vrouwenblad, maar na lectuur van Het knuffelinstinct blijkt het veel meer dan dat te zijn. De Californische Shelley Taylor is professor in de psychologie en specialiste op het gebied van stress en gezondheid. Ze compileerde een verrassend groot aantal studies uit psychologische, sociale, endocrinologische, genetische en biologische hoek die het belang van een verzorgend vrouwennetwerk voor onze geestelijke gezondheid onderbouwen. Liefdevolle zorgzaamheid is een basisbehoefte van elke mens. Wat aandacht en aanraking kunnen een groter effect hebben op de groei van een kind dan een extra portie eten. Vrouwen zijn natuurlijke specialisten in empathie en zorgzaamheid. Mannen zowel als vrouwen die in een stresssituatie bij een vriendin terecht kunnen, kunnen beter met de situatie om. Taylor vond ongeveer dertig wetenschappelijke publicaties waaruit blijkt dat het een typisch vrouwelijke reactie is om bij stressvolle situaties snel de zorgzame band aan te halen. Vrouwen reageren op stress anders dan met de gekende mannelijke 'vlucht- of vechtrespons'. Ze zoeken vaker dan mannen steun bij vrienden, buren en familieleden. De vrouwelijke 'verzorgende en bindende respons' werd niet opgemerkt door de wetenschappers omdat de meeste studies over stress louter mannelijke subjecten behandelden.
Keywords: Menselijk gedrag