Boekhouden in essentie : inleiding boekhouden voor niet-boekhouders - Vincke, Jean Pierre, ....-; Van den Bossche, Jo, ....- (Antwerpen : Intersentia educatief, 2016)
In heel wat opleidingen komt een inleidende cursus boekhouden voor. De student krijgt een basis mee, zodat hij later in het beroepsleven de principes van het boekhouden begrijpt en ze eventueel zelf, in beperkte mate, kan toepassen. De student/lezer leert de basisprincipes van het boekhouden kennen: volledigheid, periodiciteit, continuïteit, voorzichtigheid en consistentie enz. De techniek van het dubbel boekhouden wordt stap voor stap opgebouwd aan de hand van een “rode draad”-voorbeeld. Daarna worden de meest voorkomende transacties met voorbeelden uitgewerkt. Ook de inventarisverrichtingen bij het einde van het boekjaar om vanuit de boekhouding te komen tot het financiële eindrapport – de jaarrekening – worden uitgeklaard. De auteurs gaan ook kort in op de consolidatie en de evolutie naar de IFRS-normen. Door middel van oefeningen kan de student/lezer zelf aan de slag.
1. financiële informatiesystemen - 2. het abc van het dubbel boekhouden - 3. boekhoudprincipes - 4. het boeken van courante verrichtingen - 5. van boekhouding naar jaarrekening - 6. consolidatie