Van oor tot oor : over denken, blozen, huilen, ademen en andere zaken van het hoofd - Tallis, Raymond,1946-, ....- (Amsterdam : Meulenhoff, 2009)
Er zijn maar liefst 56 spieren aan het werk om één mooie glimlach tevoorschijn te toveren. Het uitzicht van je oorsmeer wordt bepaald door je ras: bij Aziaten is het goedje eerder droog en grijs, terwijl dat van Europeanen honingkleurig tot donkerbruin is. Gapen is aanstekelijk, alleen al bij het lezen van het woord. En als we in lachen uitbarsten, beperken we ons altijd tot één klinker, zoals in "hahaha" ? "hahohaho" is dus volstrekt onmogelijk. Wie smult van dit soort interessante maar triviale weetjes, is in dit boek aan het juiste adres. De bijna 350 bladzijden tellende turf bevat nl. vijf filosofische uitweidingen en meer dan 100 voetnoten over snot, speeksel, oorsmeer en andere hoofdbekommernissen. Bij dat alles tracht het boek een [lees meer] antwoord te geven op de vraag of mensen hun hoofd 'hebben' of hun hoofd 'zijn', en welke gevolgen dit heeft.
Analyse van een breed scala aan functies en aspecten die zich alle in, op of via het hoofd afspelen.
Keywords: Bewustzijn ; filosofie