Brein in brand : hoe mijn lichaam mijn hersenen aanviel - Cahalan, Susannnah, ....- (Amsterdam : Maven Publishing, 2013)
Waargebeurd verhaal waarin de auteur, een jonge Amerikaanse journaliste, beschrijft hoe ze op haar 24ste plotseling ernstig psychisch en later ook lichamelijk ziek werd. Ze wordt extreem achterdochtig en paranoïde, beeldt zich van alles in en krijgt hallucinaties, steeds meer moeite met spreken en bewegen en wordt uiteindelijk zelfs catatonisch. In het ziekenhuis worden verschillende diagnoses gesteld en behandelingen begonnen, maar Susannah gaat steeds meer achteruit. Uiteindelijk, na 'een maand van waanzin' en maar net op tijd, is er een neuroloog die ontdekt dat ze lijdt aan de zeldzame auto-immuunziekte Anti NMDAR encefalitis waarbij het lichaam het brein aanvalt. Er volgt een langzame, lange weg naar genezing. De auteur heeft maar weinig herinneringen aan die periode, maar met behulp van vele gesprekken met familie, vrienden, artsen en verplegend personeel, vele pagina's aan medische gegevens, haar vaders dagboek uit die periode, in het ziekenhuis gemaakte video-opnames, andere gegevens en last but not least haar journalistieke vaardigheden, heeft zij deze 'mix van autobiografie en verslag' zoals zij het zelf noemt, op schrift gesteld. Een heel persoonlijke, indrukwekkende en ook ontroerende reportage waarin vele medische gegevens zijn verwerkt. Met uitgebreide noten. © NBD Biblion
Autobiografisch verslag van een 24-jarige Amerikaanse vrouw, die door een zeldzame auto-immuunziekte van de ene op de andere dag ernstig psychisch en later ook lichamelijk ziek werd.
Keywords: Auto-immuunziekten.