Het Spinoza-effect : goedgelovigheid en de zoektocht naar de waarheid - Rassin, Eric, ....- (Schiedam : Scriptum, 2013)
Een boek over de malle dingen die mensen geloven en hoe jezelf daartegen te wapenen. Het begint vlot en interessant, maar hoofdstuk drie (van de vijf) verzandt in een saaie discussie over de voors en tegens van verschillende theorieën over leugendetectie. Dit hoofdstuk is veel langer dan de andere en veel minder interessant voor de leek. Voor wetshandhavers is dit gedeelte van groot belang, maar het zou beter tot zijn recht komen in een ander boek, voor een ander publiek. Het boek eindigt met een aantal tactieken om zich te beschermen tegen goedgelovigheid, maar te vrezen valt dat het beoogde publiek dan allang afgehaakt is. (Een interessante vraag die niet gesteld wordt, is hoe de doelgroep te bereiken – niemand, wat men ook gelooft, beschouwt zichzelf als goedgelovig.) Achterin een uitgebreide literatuuropgave. De auteur studeerde rechten en gezondheidswetenschappen en is onder meer werkzaam als hoogleraar. © NBD Biblion
Onderzoek naar de oorzaken waarom mensen allerlei malle zaken geloven en naar de manier om je daartegen te wapenen.