Het geheugen : hoe het werkt en hoe het nóg beter kan werken - Croisile, Bernard (red.), ....- (Leuven : Fontaine/Davidsfonds, 2009)
In dit boek gaat een 22-tal specialisten, waaronder artsen, neurologen, psychologen en clinici, dieper in op de werking van ons geheugen. Een eerste gedeelte biedt algemene informatie. Na de behandeling van een aantal veelgestelde vragen wordt gefocust op de levensloop van het geheugen (van kindertijd tot ouderdom), de neurologische basis en de samenhang tussen geheugen en leefhygiëne (met onder meer aandacht voor de zaken die een positieve of negatieve invloed hebben). Een tweede deel bespreekt de verschillende geheugenvormen, de memorisatieprocessen die we gebruiken en de strategieën die je kunt toepassen om je geheugen te verbeteren. Daarna volgen oefeningen op verschillende niveaus om je geheugen te trainen (inclusief oplossingen). Het boek sluit af met een overzicht van geheugenziektes en -stoornissen en enkele bijlagen (nuttige adressen in Vlaanderen en Nederland, een glossarium, een bibliografie en een index). Een toegankelijk, deskundig naslagwerk, dat het geheugen belicht vanuit verschillende perspectieven. Overzichtelijke lay-out (kolommendruk, schreefloze letter), verlucht met schema's, afbeeldingen en foto's in kleur. © NBD Biblion
Dit actieve werkboek geeft duidelijke en heldere uitleg bij de werking van je hersenen en de complexe processen van onthouden. Je leest alles over de rol van je geheugen doorheen je levensjaren, met concrete dagdagelijkse voorbeelden en medische achtergrondinfo. Ga zelf aan de slag en verbeter je geheugencapaciteiten. Train je hersenen met talrijke activiteiten en oefeningen. Met de juiste tips en methodes werk je op je eigen tempo aan een beter geheugen in drie verschillende moeilijkheidsniveaus. Toegankelijk, onmisbaar standaardwerk voor iedereen die gefascineerd is door het geheugen en die zijn capaciteiten wil verbeteren op een aangename, ontspannende manier. Met meer dan 150 oefeningen. Deze praktische gids werd gemaakt door een team van artsen, psychiaters, psychologen en neurologen onder redactie van Dr. BERNARD CROISILE. De internationale bestseller werd in verschillende talen vertaald.
Keywords: Geheugen