Eenzaamheid begrepen : over armoede en rijkdom van het zelf - Lampe, Paula, ....- (Barneveld : Nelissen, 2009)
Al schrijvende is de schrijfster, hulpverlener-verpleegkundige, op zoek gegaan naar de kernvragen van eenzaamheid. Ze vond er tien: hebben wij contact met anderen nodig? Welke ingrediënten zijn nodig voor de ontwikkeling van een harmonisch zelf? In hoeverre is contact met het zelf noodzakelijk voor innerlijke harmonie? Waaraan herkennen wij de einzelgänger? Wat is eenzaamheid, de oorzaak en de gevolgen? Wat maakt de adolescent kwetsbaar voor eenzaamheid? Is een alleenstaande gedoemd tot eenzaamheid? Zijn ouderen eenzamer? Hoe compenseren langdurige onvrijwillig afgezonderden hun eenzaamheid? Hoe gaan soloreizigers om met eenzaamheid? Deze vragen bepalen ook de inhoud van dit aardige boek. Gemakkelijk leesbaar en de onderwerpen zijn met zeer voor de hand liggende voorbeelden geschreven. Op de eerste plaats voor het hbo, de social-work doelgroep, speciaal voor hen die later met ouderen en adolescenten werken. De schrijfster roert een veelheid van onderwerpen aan, wellicht te veel voor zo'n klein boek. Ze gebruikt daarbij veel literatuur. De waarde van het geheel wordt eerder bepaald door het onderwerp dan door de feitelijke inhoud. Hoewel er ook in staat dat eenzaamheid ook een middel is om diepere lagen van het bewustzijn te bereiken; dat strekt tot troost. © NBD Biblion
Zoektocht naar de kernvragen rondom eenzaamheid en naar de factoren die bepalen of iemand eenzaam is.
Keywords: Eenzaamheid