Hoe krijg ik meer grip op mijn emoties? : vaardigheden en technieken om moeilijke situaties het hoofd te kunnen bieden : een hulpboek voor jongeren - Van Dijk, Sheri, ....- (Amsterdam : Cadans, 2013)
Emoties zijn noodzakelijke elementen van het menselijk bestaan. Van belang is dat je leert omgaan met je emoties en dat ze beheersbaar blijven. Jongeren kunnen bv. problemen krijgen op school, te veel drinken, drugs gebruiken of problemen hebben met relaties. Dialectische gedragstherapie (DGT) is een therapie die is ontwikkeld om mensen te helpen om hun emoties onder controle te houden. Deze therapie gaat uit van vaardigheden die verdeeld zijn in een viertal categorieën. De mindfulness vaardigheden helpen je om jezelf beter te leren kennen. Bij emotion regulation krijg je informatie over je emoties die je helpt om er beter mee om te gaan en om het aantal positieve emoties te vergroten. Vaardigheden voor distress tolerance helpen je in crisissituaties en de vaardigheden interpersonal effectiveness leren je om betere contacten met andere mensen te maken. Elk hoofdstuk beschrijft herkenbare praktijksituaties en geeft allerlei oefeningen en opdrachten die ertoe bijdragen dat de emoties niet uit de hand lopen. In dezelfde opzet verschenen zelfhulpboeken van dezelfde auteur over o.a. angsten* en over scheiding van ouders** van Lisa M.Schab. Dit werkboek is geschikt voor jongeren maar ook voor hulpverleners en ouders/verzorgers. Vanaf ca. 13 jaar. © NBD Biblion
Zelfhulpboek voor jongeren om met emoties te leren omgaan.
Keywords: Mindfulness