Een spel voor twee spelers : spel en speelsheid in psychoanalytische psychotherapie - Vliegen, Nicole, ....-; Van Lier, Lieve (red.), ....- (Leuven : Acco, 2007)
De teksten in dit cahier van het Leuvense Centrum voor Kinderpsychotherapie gaan terug op een studiedag over het gebruik van het spel binnen de psychoanalyse bij kinderen. Waar voor volwassenen het woord het domein is waarbinnen zij zichzelf vormgeven als subject, gebeurt dit bij het kind namelijk via het spel. In een eerste deel schetsen enkele auteurs een theoretische achtergrond van de psychoanalyse bij kinderen. Daarna volgt een aantal gevalsstudies van therapieën met jonge kinderen. Een derde luik is ten slotte toespitst op jonge adolescenten en de vroege volwassenheid. De gevalsstudies tonen duidelijk aan hoe het spel, net als het spreken bij volwassenen, een voldragen medium is als basis voor psychotherapie. In het spel kunnen oude, vastgeroeste betekenissen worden (h)erkend en losgeweekt en kunnen nieuwe betekenisgehelen worden gecreëerd. De teksten gaan steeds vergezeld van een bibliografie. De theorie in dit werk is gezien het onderwerp nog vrij toegankelijk, maar toch zullen vooral psychoanalytici iets aan de teksten hebben. Sobere en overzichtelijke lay-out met kleine letter. © NBD Biblion
Artikelen over het gebruik van het spel bij psychoanalyse bij kinderen.
Keywords: Ontwikkelingspsychologie ; kinderen